"Nieuws"

> Terug

Archief:

> Februari
> Maart

> April
> Zomer

 

Nieuws
Wrak met enorme goudschat ontdekt:


Speurders hebben naar eigen zeggen de overblijfselen ontdekt van een in 1865 gezonken stoomboot met mogelijk de grootste goudschat aan boord die ooit is gevonden. Greg Stemm en John Morris, oprichters van het bedrijf Odyssey Marine Explorations dat gespecialiseerd is in het vinden van scheepswrakken, zochten twaalf jaar lang naar een bijzonder waardevol wrak: dat van de S.S. Republic. Deze stoomboot, met aan de zijkant een karakteristiek rad, kwam op weg van New York naar New Orleans op 25 oktober 1865 voor de kust van Georgia in een zware orkaan terecht en verging in de golven.

Duiker ontdekt zeldzame zeeslak in Oosterschelde

OUWERKERK - In de Oosterschelde is een zeldzame zeenaaktslak gevonden. Het gaat om een exemplaar van hooguit enkele millimeters groot. Voor zover bekend was deze soort, de toto sarsiae of Sarsia kroonslak, tot dusver alleen nog in de Ierse Zee gezien.

De ontdekking werd dinsdagavond gedaan door duikend bioloog Peter van Bragt. Hij viert vakantie op een camping in Ouwerkerk, waar Van Bragt het diertje gisteren in een meegebracht klein aquarium onderzocht. Met name de geconstateerde rode papillen, volgens de bioloog vrij specifiek voor deze soort, staven de veronderstelling dat het om een zogeheten toto sarsiae gaat.

De soort werd in 1992 ontdekt bij het Isle of Man in de Ierse Zee. Enkele jaren geleden dacht Van Bragt ook al een exemplaar te hebben gezien in de Oosterschelde. Omdat dat niet helemaal met zekerheid kon worden vastgesteld, ging die vondst echter de boeken in als ’lijkend op’.

De nieuwste ontdekking deed Van Bragt aan de westelijke kant van de Oosterschelde op vijf tot tien meter diepte. Omdat bij die duik zeker vier exemplaren werden gezien, gaat hij er vanuit dat de zeenaaktslak daar waarschijnlijk in groteren getale voorkomt. Van Bragt heeft als bioloog toestemming om materiaal mee naar boven te nemen voor onderzoek.

De toto sarsiae, die deze maand in het Nederlands offcieel tot Saria kroonslak wordt gedoopt, kan twee tot drie maanden oud worden. De toto-familie kent enkele tientallen verschillende soorten. De komst van steeds meer exoten naar de Zeeuwse wateren, valt volgens de bioloog te verklaren doordat met de bouw van de Deltawerken een kunstmatige rotskust is ontstaan, waar ze zich thuisvoelen.

Record aantal Zeepaardjes


De afgelopen maanden is een recordaantal Kortsnuitzeepaardjes in de Oosterschelde aangetroffen, aldus de Stichting Anemoon, de organisatie van marien ecologisch onderzoek in Nederland. Het Kortsnuitzeepaardje is een soort die vooral voorkomt in en rond de Middellandse Zee. Tot enkele jaren geleden werden deze dieren uiterst zelden in Nederlandse wateren aangetroffen. De laatste paar jaar waren er al wat meer waarnemingen, maar alleen dit jaar zijn er in de maanden juli tot en met augustus minstens tien meldingen binnengekomen. Ook is een waarneming bekend in het Grevelingenmeer, waar zeepaardjes nog niet eerder zijn aangetroffen. In Nederland waren alleen incidentele waarnemingen bekend. Mogelijk is de verspreiding door de warme winters naar het noorden verschoven.