"Nieuws"

Archief:

> Archief
> Archief
> Archief
> Archief

> Archief
> Archief
> Archief

 

Nieuws

Bezoek de DUIKDWAZE PAASDAGEN op vrijdag 6, zaterdag 7 en maandag 9 april.
€ 100 korting op het Aqualung Latitude Stabilizing Jacket
€ 100 korting op 7mm dames overalls
Paasloterij: maak kans op een Suunto Vyper2 met digitaal kompas

------------------------------------------------------------------------------------

Vliegdekschip wordt rif


Een afgedankt vliegdekschip wordt 's werelds grootste kunstmatige rif.
De reusachtige, 270 meter lange 'USS Oriskany' is woensdag voor de kust van Florida met behulp van explosieven tot zinken gebracht.

Klik hier voor het volledige artikel>>>>>

Duikattractie:
Terwijl het afgedankte, vol asbest zittende Franse vliegdekschip Clemenceau woensdag noodgedwongen uit India terugkeerde in de haven van Brest, voerde de Amerikaanse marine op dezelfde dag een opmerkelijke actie uit om van een overtollig vliegdekschip af te komen: het laten afzinken van de afgedankte USS Oriskany.

---------------------------------------------------------------------------------------
Dolfijnenman verbijstert wetenschap

Patrick Musimu uit Brussel kan eveneneenhalve minuut onder water blijven en zonder luchtflessen tot 209 meter diep duiken. Gisteren probeerden wetenschappers in het Brusselse overdekte duikersbad Nemo-33 uit te vissen wat het geheim is van deze menselijke dolfijn.

Musimu onder water bezig zien door een duikersbrilletje is een belevenis op zich. Hij duikt nonchalant naar een diepte van tien meter, gaat rustig een minuut liggen op de bodem,voert vervolgens gedurende eenpaar minuten wat slome zwembewegingen uit, gaat even staan, zwemt wat cirkeltjes, hangt even volkomen roerloos en komt na vijf minuten rustig boven water, zonder dat hij echt naar lucht moet happen.
Als Musimu zich echt inspant, kan hij meer dan zeven minuten de adem inhouden. «Als kind kon ik dat vanzelf al twee minuten, ontdekte ik tijdens spelletjes met vriendjes», vertelt de uit een Congolese vader en Leuvense moeder geboren 35-jarige student fysiotherapie. «Toen ik 28 jaar was, las ik een artikel over duiken zonder perslucht en had ik mijn roeping gevonden. Na drie maanden oefenen kon ik mijn adem zes minuten inhouden.» Op 20 juni 2005 verpulverde Musimu in Hurghada, Egypte, het wereldrecord duiken zonder fles. Hij bracht het van 171 naar 209 meter. «Je voelt je lichaam dan niet meer, het is of je alle honderd miljard cellen apart ervaart, je voelt letterlijk je bloed stromen. De pijn is amper te harden. Toch is het magisch.»
Patrick Musimu is buitengewoon atletisch gebouwd, maar dat verklaart zijn prestaties niet.
«Op 200 meter diepte drukt op elke vierkante centimeter van je lichaam 21 kilogram. Je longen worden samengedrukt tot 1/20 van hun normale omvang», zegt dokter Peter Germonpré van het militair hospitaal Koningin Astrid, zelf ook duiker. «Een normaal mens is al lang overleden voor hij zo diep komt, door het springen van de aderen. Wat Musimu bijzonder maakt, begrijpen we maar voor een klein deel.»
«Hij heeft een ongelooflijke mentale kracht. Zo kan hij door pure concentratie de holtes in zijn hoofd, zoals de sinussen, tijdens het duiken laten vollopen met water zonder doodziek te worden», zegt orthopedisch chirurg, sportarts en duikfanaat Stefaan Deneweth. Om er een wat preciezere kijk op te krijgen, ontwikkelden de Vlaamse artsen samen met Italiaanse duikers-wetenschappers een onderwater-echografietoestel. Dat stelt de onderzoekers in staat onder water verschillende hartfuncties te meten. Dat deden ze bij een tiental duikers, met en zonder flessen, onder wie Patrick Musimu. Het duurt een paar weken voor de cijfers zijn geanalyseerd. «We zijn erg benieuwd, want zo'n onderzoek is nooit eerder gedaan», aldus Peter Germonpré.


------------------------------------------------------------------------------------
Babydolfijn krijgt hoofdrol in televisieserie

Harderwijk - De eerste dolfijn die in het Dolfinarium in Harderwijk via kunstmatige inseminatie ter wereld kwam, krijgt de hoofdrol in een televisieserie. Dit maakte een woordvoerster van het Dolfinarium woensdag bekend. De serie Spetter! is vanaf 14 juni te zien bij Nickelodeon. De dolfijn kwam vorig jaar ter wereld.

Nickelodeon zendt nu de in een dierenpark opgenomen serie Zoop uit, maar deze stopt. Anders dan in Zoop staan in Spetter! de dieren centraal en draait het minder om de onderlinge verhoudingen tussen de verzorgers.
In de serie probeert een 'boze mogendheid' de dolfijnen in te zetten voor militaire doeleinden. Een professor probeert de beesten met hulp van een groep kinderen te redden. De serie krijgt twaalf afleveringen.
De opnamen van Spetter! vinden plaats in de eerste twee weken van mei. De woordvoerster verwacht dat de bezoekers van het Dolfinarium daar wel het een en ander van zullen merken, maar ingerijpende scènes worden buiten openingstijden gedraaid. De productie is in handen van Dullaert & Dumas TV Producties.


--------------------------------------------------------------------------------------

Zoetwatervissen met uitsterven bedreigd

Amsterdam - IJsberen, nijlpaarden en zoetwatervissen worden met uitsterven bedreigd, net als nog zo'n 16.000 dier-, vogel-, vis- en plantensoorten. Dat heeft de World Conservation Union (IUCN) dinsdag bekendgemaakt. Volgens de in Zwitserland gevestigde organisatie is het aantal bedreigde diersoorten vergeleken met de laatst gepubliceerde 'Rode Lijst' uit 2004 met vijfhonderd toegenomen.

Eén op de drie amfibieën, een kwart van de naaldbomen en zoogdieren en één op de acht vogels staat op het punt uit te sterven, zo blijkt uit een voorpublicatie van de Rode Lijst van 2006. Het volledige rapport wordt later deze week gepubliceerd.
«Het verlies aan biodiversiteit wordt groter, in plaats van dat het langzamer gaat», zegt IUCN-directeur Achim Steiner. «De gevolgen van deze trend voor de productiviteit en veerkracht van ecosystemen en voor de levens en het levensonderhoud van miljarden mensen die van die ecosystemen afhankelijk zijn, zijn verregaand.»
Op de Rode Lijst staan veertigduizend soorten gerangschikt naar risico van uitsterven. Het totale aantal soorten dat op aarde leeft is onbekend, maar de meeste wetenschappers gaan uit van naar schatting vijftien miljoen. Daarvan zijn 1,8 miljoen soorten in kaart gebracht.
IJsberen worden bedreigd door het opwarmen van de aarde en het smelten van de ijskappen. De ijsberenpopulatie zal in de komende 45 jaar mogelijk met 30 procent teruglopen. De Nijlpaardenpopulatie in het door oorlog verscheurde Congo is met 95 procent afgenomen. Op nijlpaarden wordt gejaagd vanwege het vlees en ivoor.
Het aantal soorten zoetwatervissen loopt terug, omdat hun habitat wordt aangetast door het kappen van bomen, vervuiling en het onttrekken van water aan bronnen. Rond de Middellandse Zee wordt meer dan de helft van de 252 inheemse vissoorten met uitsterven bedreigd. Zeven soorten, waaronder twee soorten karpers, zijn al verdwenen. Op de lijst staan 784 soorten die al zijn uitgestorven - iets meer dan op de lijst uit 2004 - en 65 diersoorten leven alleen nog in gevangenschap.

------------------------------------------------------------------------------

Weet wat je eet:

De VISwijzer

Overmatige vangst bedreigt steeds meer soorten vis. Kabeljauw, tong, schol en tonijn komen bijvoorbeeld al minder en minder voor. Gelukkig kunt u daar iets tegen doen. Hoe? Door de VISwijzer te gebruiken. Daarmee kunt u kiezen voor vis die zo verantwoord mogelijk is gevangen.

Het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee hebben in samenwerking een nieuwe, geactualiseerde versie van de VISwijzer ontwikkeld.

Wilt u meer weten over verantwoord gevangen vis, kijkt u dan op www.goedevis.nl. Deze site is ontwikkeld door Stichting De Noordzee.


---------------------------------------------------------------------------------------
Bron: Blad duiken, natuurlijk te koop in onze duikwinkel !